7 Munti din Gradina Carpatilor

Primul din 7: Bucegi, Omu 21.07.2012

Vineri dupa amiaza ne-am adunat cu totii la sediul clubului montan altitudine, in Rasnov, si am plecat cat de repede am putut cu masinile spre Glajerie. De acolo am facut vreo doua ore pana la cabana Malaiesti unde a m fost intampinati in atmosfera placuta de cabana cu mancare gatita. La aceasta cabana mai fusesera cativa dintre noi odata, iar pentru ceilalti – mai ales pentru cei mici – a fost o noutate, un loc ce le-a placut foarte mult si unde sigur se vor mai intoarce. Seara am hotarat sa doarma oamenii mari intre-o camera si copiii, impreuna cu mine, in alta. Le-am explicat copiilor cum va fi traseul din urmatoarea zi, abia asteptau sa pornim si au adormit cu gandul la ce aveam Sambata de facut.
Am plecat cu dl. Sava, Cristiana Sava, Radu Patrascoiu, Vlad Sucaliuc si Cristina Constantinescu (fotoghaf) de la Cabana Malaiesti, strabatand caldarile glaciare ale vaii, urmand abruptul Hornului Mare care este de nerecunoscut de la un an la altul pana inb Saua Hornurilor. Copiilor le-a placut foarte mult urcarea , in mod special pe horn, acesta find un traseu cu portiuni mai tehnice – o oarecare escalada. De acolo, poteca lejera de pe platoul Bucegilor a fost binevenita – chiar odihnitoare – dupa panta abrupt de pe Horn. 
Celalalt grup format din dl. Topa, Dor Geta Popescu, Matei Munteanu, Anamaria si Elena Topa, Tocanie Gabriel, Cosmin Zichil si Pavel Alexandru (fotograf) a urcat pe Brana Caprelor (traseu ce leaga valea Malaiesti de creasta muntelui Bucsoiu). Avand in vedere ca Lotul National de Escalada – copii al Romaniei a fost (in mare parte) in cele doua grupuri, cele doua trasee au fost exact ce si-au dorit.Seara de Vineri pe Sambata pertecuta la Cabana Malaiesti a fost foarte frumoasa, povestind cu copiii despre diferite competitii la care au participat si locuri de cataract in care am fost.Pe varful Omu au primit diploma de atingere a primului varf din circuitul 7 Munti din Gradina Carpatilor.

 Am fost foarte fericita sa vad bucuria copiilor la atingerea varfului si la primirea diplomelor si hotararea lor de a incheia acest circuit, a sapte munti dintre cei mai frumosi din Romania, pe care fiecare dintre noi ar trebui sa ii cunoastem (ma refer sa ii cunoastem ceva mai bine decat ce invatam la orele de geografie de la scoala).
Am coborat inapoi pe drumul de vara inapoi la Cabana Malaiesti, apoi direct in Glajerie unde aveam masinile. Copiii abia asteptau concursul de a doua zi din Cheile Rasnoavei asa ca a doua zi la 11 ne-am intalnit cu totii acolo. A fost un concurs , dar m-am bucurat mult sa intalnesc oameni din diferite locuri si de diferite varste care au venit sa ii vada si sa ii incurajeze pe copii.A fost un concurs pe structura naturala pentru cei mici, foarte util inainte de concursul de Grand Slam de la Arco (Italia) din 25-26 august si  m-am bucurat mult sa intalnesc oameni din diferite locuri si de diferite varste care au venit sa ii vada si sa ii incurajeze.  






















Gata de start


Prin 7 Munti din Gradina Carpatilor vrem sa mobilizam acei oameni dornici sa descopere destinatii noi si autentice si, in acelasi timp, sa se descopere pe sine, demonstrand ca sunt in stare sa urce si sa se bucure de ascensiunea celor  sapte munti. Dupa cum, cred, deja stiti Circuitul cuprinde masivele muntoase Bucegi, Fagaras, Retezat, Metaliferi, Rodnei, Ceahlau si Piatra Craiului. 
Am creeat comunitatea 7 Munti din Gradina Carpatilor pe 7munti.ro. Este comunitatea iubitorilor de munte, de natura, care, cu putin antrenament oferit de noi, isi pot depasi limitele mergand in ture de trekking atingand varfurile celor mai frumosi munti din Romania, beneficiind de indrumarile echipei Clubului Montan Altitudine si a colaboratorilor din Asociatia Ghizilor Montani si Asociatuia Nationala a Salvatorilor Montani. La programele noastre se poate participa individual, dar si in familie si grupuri – indifferent de varsta. 



Am inceput programul de vara cu un stagiu de pregatire cu copiii in Cheile Rasnoavei , condus de mine si Iustin Ionescu (link 7 munti instructori). 
In incheiere am parcurs  traseul-test stabilit pentru finalizarea  pregatirii, cunoasterii si evaluarii, pentru obtinerea atestatului “Pregatit de start – Circuitul celor 7 Munti din Gradina Carpatilor”: Cheile Rasnoavei – Saua Calului – Coama Calului – Poiana Trei Fetite – Cristianu Mare – Varful Postavaru – Cabana Postavaru – zona Prapastia Lupului – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur – Cheisoara – Cheile Rasnoavei. 












Am numit acest traseu "Gata de start" si il consider un test bun pentru a certifica capacitatea  de a parcurge Circuitul pe trasee turistice marcate, pe timp de vara, in ture organizate de Clubului Sportiv Montan Altitudine. 
Am facut deja primele programari pentru ascensiunile in circuitul 7 Munti in  Gradina Carpatilor gandite a fi facute cu copiii din lotul de escalada – copii al Romaniei care au absolvit stagiul de pregatire (care au primit atestatele) pe un treaseu mai tehnic si cu un alt grup de oameni de diferite varste, care vor dobandi atestatul, pe un traseu marcat, cele doua grupe urmand sa se intalneasca pe varf, dovedind inca o data ca muntele ofera tuturor peisaje minunate, trasee deosebite si locuri foarte frumoase pentru practicarea sporturilor montane.
Primele ture care urmeaza sunt in Bucegi - varful Omu, pe 20,21 iulie, Piatra Craiului pe 11-12 august si inb Fagaras pe varful Moldoveanu pe 17-19 august


Avem si Facebook unde un "Like" pe bune, ne face bine, imi da incredere si ne arata ca ce facem are un rost.

    De ce urc pe munte? - m-am intrebat de cateva ori, in diferite momente. De regula nu ma intreb pentru ca asa traiesc eu, asa decurg lucrurile in viata mea: traiesc in Rasnov, un oras inconjurat de munti. Pe geamul camerei mele vad Piatra Craiului si stiu exact fiecare loc din dantela crestei profilata pe cer; din sufragerie vad Bucegii si stiu exact locurile pe unde urcam la Omu sau la Malaiesti. Din spatele curtii incepe Postavaru unde fac antrenamente cel mai des, unde stiu toate traseele de mountain bike, potecile de cros, zonele de catarat.
Din anul 2009 sunt membra a Lotului National de Alpinism si reprezint Romania in expeditii in munti inalti. La varsta de 14 ani am primit titlu de Maestru al Sportului. Palmaresul meu, dupa expeditia « Antarctica 2011 », cuprindea : o premiera mondiala, 7 recorduri mondiale de varsta si 2 recorduri europene de varsta.
Si totul a inceput asa: era prin februarie 2008, iarna, veneam de la scoala; eram clasa a VII-a si, trecand catre Club, prin partea istorica a orasului, ma simteam ca in basme, intr-un oras de turta dulce, totul era ornat cu zahar, totul stralucea de la soarele puternic si totul era nemiscat de la gerul care facea zapada sa schirtaie frumos sub pasi. Ma gandeam ca zapada asta e perfecta pentru snowboard, partia e aproape, dar zioa-i scurta acum si azi am programat antrenament la panoul de catarat, la Club. Intru, tata cu cativa colegi discuta despre expeditii si munti, stau in jurul calculatorului, caua informatii, discuta. M-apuc de antrenament si prind franturi din discutia lor, povestesc despre America de Sud, desert, munti, escalada in Turcia….Afara zapada, ger, lumia,,si eu intr-o lume de poveste, in care se amesteca realitatea cu imaginatia si este atat de bine. Dupa un timp cei mari se muta in “sala de sedinte”, sa traga concluziile discutiei, mai aproape de vinul cu mere si scortisoara care incepuse sa dea arome de pe coltul plitei incinse. Eu, ramasa singura, ma duc la calculatorul deschis inca, sa vad locurile de care vorbeau inainte, sa mai umblu putin pe munti visati, si dau, la un timp, de descrierea Circuitului Seven Volcanoes. Citeam descrierile vulcanilor, relatari ale unor echipe de alpinisti care facusera diferiti munti din acest circuit si eram la limita intre basm si realitate, nici nu stiam exact daca citisem anumite lucruri sau erau numai in imaginatia mea.  Seven Volcanoes reprezintă escaladarea celui mai înalt vulcan de pe fiecare dintre cele 7 continente - Ojos del Salado 6,893 m (America de sud - Chile/Argentina) Kilimanjaro 5,895 m (Africa - Tanzania), Elbrus 5,642 m (Europa - Rusia), Pico de Orizaba  5,636 m (America de nord – Mexic), Damavand 5,610 m (Asia - Iran), Mount Giluwe 4,368 m (Australia – Papua Noua Guinee) şi Mount Sidley 4,285 m (Antarctica).
Am inceput sa povestesc colegilor de la Clubul Montan Altitudine care, indulgeti ca eram fata antrenorului  totusi, ma ascultau vreo doua minute, pe urma ziceau : bine, bine cand vei fi mare poate vei ajunge odata si pe-acolo, acum lasa prostiile si catara la panou ca aici inveti tehnica de baza. Au urmat doua luni in care am stat mai mult pe munte, am reluat cu tata, de data aceasta iarna, circuitul celor 7 Munţi din Grădină Carpaţilor, plecând tot de la Râşnov, începând cu Bucegi, Piatra Craiului, Făgăraş, continuând cu Retezat, Metaliferi, Rodnei, încheind cu Ceahlău, alternând bătutul de urme în zăpadă cu schiul de tură , mersul cu rachete şi folosirea coltarilor la porţiuni de ghiaţă sau pe trasee mixte de alpinism.. Era iarna si dormeam in refugii sau in cort, de cele mai multe ori, caram echipamentul in spate sau in sanie; nu intelegeam nimic : era o diferenta foarte mare intre antrenamentul la panoul de catarat si iesitul la schi sau snowboard de pana atunci si turele din ultima perioada dar imi placea desi nu intelegeam schimbarea.
La sfarsitul acestei perioade ne-am adunat la Club si tata a zis ca da, ne apucam de Seven Volcanoes. Simplu : pe mt. Giluwe – Papua Noua Guinee si Plco de Orizaba – Mexic nu fusese nici o echipa din Romania pana in acel moment iar mt. Sidley din Antarctica nu fusese escaladat niciodata, deci Circuitul Seven Volcanoes nu fusese incheiat de nici un alpinist din lume. Da, si ? Ne apucam de treaba, Coco vrea si poate, Clubul are oameni care stiu si daca ne mobilizam si traim pentru asta vom reusi.
Pe 23 iunie 2008 am urcat pe cel mai înalt vulcan din Asia – Damavand, în Iran. Aveam 13 ani si jumatate, era primul meu varf di Circuitul Seven Volcanoes si eram, la momentul respective, cea mai tanara alpinista care atinge varful.
Pe 24 ianuarie 2011 am facut parte din prima echipa care a urcat mt. Sydlei, cel mai inalt Vulcan din Antaarctica, am fost prima alpinista din lume care a atins varful, prima alpinista din lume care a terminat Circuitul Seven Volcanoes.
Avem si Facebook unde un "Like" pe bune, ne face bine, imi da incredere si ne arata ca ce facem are un rost.

2 comentarii:

  1. Bravo ! Felicitari ! Am urmarit si urmaresc "traseele" tale, fiind mandru ca sunt roman ca si tine.
    Iti doresc sa faci parte din cvartetul : Nastase, Nadia, Hagi, Crina Coco Popescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau sa vin si eu pe everest sau pe mckinley.. dar desi am pasiunea nu am fondurile necesare.. asa ca va ramane doar un vis de-al meu.. pana castig la loto.. desi nu bag bilete.

    RăspundețiȘtergere